به گزارش اخبار ساختمان، طبق اعلام مرکز آمار ایران، تورم بازار مسکن تهران در آبانماه ۱۴۰۱ حدود پنج درصد بیشتر شد. در آبان ماه امسال قیمت مسکن در همه شاخص های تورم ماهانه، نقطه ای و سالانه با افزایش همراه شد. بر این اساس، متوسط وزنی و حسابی قیمت آپارتمان های مسکونی در شهر تهران در ماهی که گذشت، به ترتیب ۴۷ میلیون و ۹۳۸ هزار تومان و ۴۶ میلیون و ۱۶ هزار تومان بود.
رشد متناسب با تورم قیمت ها در بازار مسکن
یک کارشناس بازار مسکن درباره تورم در بازار مسکن گفت: مسکن بخشی از مجموعه اقتصاد کلان کشور است و حرکتش هم متناسب با وضعیت اقتصادی کشور است.
میثم مهرپور ادامه داد: در اقتصاد ما، مسکن به کالای سرمایه ای تبدیل شده و یکی از ویژگی های کالاهای سرمایه ای این است که علاوه بر تورم سالیانه ای که با آن مواجه هستیم ممکن است هر از چند گاهی دچار جهش و شوک قیمتی شوند؛ مشکل مشابه این را در ارز و در هر آنچه که اصطلاحا کالای سرمایه ای محسوب می شود، هم می بینیم.
این کارشناس بیان کرد: ما در سال های ۹۲-۹۷ نرخ تورمی در مجموعه کالاهایمان داشتیم اما تورم شامل حال مسکن نمی شد و در این سال ها در بخش مسکن تقریبا شاهد رکودی بودیم که غیرتورمی بود. یعنی با افزایش قیمت مواجه نبودیم و حتی مسکن در برخی از محلات و شهرها کاهش قیمت هم داشت.
مهرپور با اشاره به شوک قیمت ها در بازار مسکن از سال ۹۷ به بعد گفت: این عدم افزایش قیمت مسکن در سال های ۹۲-۹۷ باعث شد به یکباره شوک شدیدتری بعد از سال ۹۷ داشته باشیم. اتفاقی هم که در حال حاضر دارد می افتد این است که متناسب با تورم و حتی فراتر از تورم شاهد افزایش قیمت مسکن هستیم اما گفتنی است این چیزی که شاهد افزایش آن هستیم جهش قیمت نیست بلکه رشد متناسب با تورم است.
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه جهش قیمت زمانی است که شما بگویید به یکباره قیمت مسکن چهار یا پنج برابر بشود، افزود: در سال های گذشته ما به تناوب شاهد جهش قیمت در بخش مسکن بوده ایم ولی الان شاهد رشد ۴۰ تا ۵۰ درصدی هستیم که با تخفیف می شود گفت متناسب با نرخ تورم است و شوک قیمتی به آن معنا نیست؛ اما از طرفی بنا به شرایط کلی اقتصاد ما شاهد رکود غیرتورمی در مسکن شبیه سال های ۹۲-۹۷ هم نیستیم.
عوامل اثرگذار بر افزایش قیمت مسکن
بازار مسکن در ایران در رکود تورمی به سر می برد و معاملات در این بخش افت قابل توجهی داشته است. کارشناس بازار مسکن درباره عوامل بروز تورم در این بخش گفت: همانطور که گفته شد، عامل اصلی افزایش قیمت مسکن تحت تاثیر شرایط کلان اقتصادی است؛ یعنی آن تورم ساختاری که در کشور وجود دارد و شرایط اقتصادی کلی کشور باعث شده است مسکن به یک کالای سرمایه ای تبدیل شود و فعالیت های سفته بازان و دلالی روی بازار مسکن متمرکز شود و منابع ریالی مازاد مردم (بخش حقیقی و حقوقی) به سمت خرید و فروش مسکن برود که اینها از عوامل اصلی بروز تورم در حوزه مسکن است.
مهرپور با بیان اینکه در دو سال اخیر در بخش مسکن فارغ از تورم عمومی که با آن مواجه هستیم شاهد تورم شدید در قیمت تمام شده مسکن هستیم، افزود: افزایش هزینه های ساخت و ساز شامل رشد قیمت مصالح ساختمانی و دستمزدها در تشدید بحران مسکن اثرگذار است.
وی بیان کرد: تا اواسط دهه ۹۰ هزینه ساخت هر متر منزل مسکونی کمتر از یک میلیون تومان بود اما الان این قیمت حداقل به هشت میلیون تومان رسیده است.
این کارشناس مسکن ادامه داد: مجموع اینها در کنار وضعیت کلان اقتصادی باعث شده است دیگر در ایران پدیده ای تحت عنوان مسکن ارزان قیمت عملا وجود خارجی نداشته باشد. طرح هایی هم که دولت تحت عنوان مسکن ملی و امثالهم ارائه می دهد حتی اگر موفق هم باشند صرفا به افزایش تعداد عرضه مسکن کمک می کند و این عرضه مسکن لزوما متناسب با تقاضای مصرف کننده نیست.
مهرپور ادامه داد: در واقع اقدامات دولت و مجموعه حاکمیتی که مسکن عرضه می کنند متناسب با تقاضای مصرف کننده نیست بلکه صرفا تعداد مسکن های ساخته شده بیشتر می شود. برای مثال، در همین شهر تهران عموما تقاضایی که نسبت به مسکن وجود دارد به شهر تهران متمرکز می شود و برای شهرهای اطراف تهران این تقاضا وجود ندارد در حالی که دولت تحت عنوان ساخت انبوه مسکن به خاطر زمین های رایگان در اطراف شهر به سمت ساخت و ساز در این مناطق می رود و اینگونه می شود که این ساخت و ساز پاسخگوی نیاز متقاضی امروز مسکن نیست.
مسکن گران تر می شود؟
در حال حاضر متاثر از افزایش قیمت زمین و هزینه های ساخت و ساز و همچنین چشم انداز صعود قیمت ارز، سطح انتظارات تورمی در بخش مسکن رو به بالاست.
کارشناس بازار مسکن درباره دورنمای بازار مسکن گفت: راهکار اصلی برای کنترل بازار مسکن این است که مسکن از کالای سرمایه ای به کالای مصرفی تبدیل شود و هیچکس (فرد حقیقی یا حقوقی) منابع ریالی مازاد خود را به سمت سرمایه گذاری در بخش مسکن نبرد. تنها اینگونه می شود به آینده بخش مسکن امیدوار بود اما اگر این اتفاق نیفتد به صِرف افزایش ساخت نمی شود گفت که افزایش قیمت مسکن متوقف می شود.
مهرپور با بیان اینکه تا اتفاق مهمی در شرایط کلان اقتصادی نیفتد دلیل منطقی و مشخصی برای کاهش قیمت مسکن نیست، افزود: بر این اساس، در فضای کلی اگر کسی امکان خرید مسکن دارد باید نیاز مصرفی خود را تامین کند و آن را به تعویق نیندازد. چون فضای کلی به نحوی است که طبیعتا رشد قیمت زمین و مسکن صعودی است و اگر به لحاظ تاریخ اقتصادی در ایران هم بررسی کنیم می بینیم که با توجه به شرایط کلی اقتصاد، قیمت مسکن ارزان نمی شود.