به گزارش اخبار ساختمان، دو ماه پایانی سال همواره بخش مسکن، ماههای پر استرسی را دنبال می کند و همانطور که فعالان بازار مسکن می گویند ماه های بهمن و اسفند متقاضیان مسکن روزهای پر استرسی را در بازار رقم زده و تب شدیدی به بازار مسکن منتقل می کنند.
گزارش میدانی از وضعیت بازار مسکن شهر تهران حاکیست که برخی از مناطق پایتخت شاهد رشد قیمت مسکن بوده است و این در حالیست که روز گذشته وقتی با برخی از فعالان و املاکی های سطح شهر گفتگو می شد عنوان می شد که بازار وضعیت سنگینی به خود گرفته است و وقتی از آنها معنی سنگین را می پرسیدیم عنوان می کردند که این شرایط هر چند سال یک بار در بازار مسکن رخ می دهد و این بدین معنی است که مصرف کننده های واقعی نه متقاضیان سرمایه ای در بازار جولان می دهند تا هر طور شده مسکن مورد نظر خود را قبل از آغاز سال ۱۴۰۱ خریداری کنند.
تازهترین اطلاعات دریافتی از برخی مشاوران املاک نشان می دهد که در روزهای اخیر تعداد متقاضیان خرید مسکن افزایش یافته است و این اتفاق حتی در مورد بازدید حضوری از املاک نیز صدق می کند. چرا که افزایش مراجعه منجر به بالا رفتن درصد خرید ملک می شود و این موضوع نسبت به فصل پاییز به خوبی قابل مشاهده است.
رد پای مسائل سیاسی و اقتصادی در رشد قیمت مسکن
رامین امینی مشاور املاک فعال در منطقه ۱۱ تهران در خصوص افزایش قیمت مسکن در روزهای پایانی سال و دلایل آن گفت: نکته ای که این روزها برخی از املاکی ها در صحبت های خود با همکاران املاکی مطرح می کنند این است که چرا قیمت مسکن این روزها اندکی افزایش یافته است؟ آیا اتفاق خاصی رخ داده است؟ این موارد و این سوالات چند روزی است که در میان املاکی ها مطرح می شود اما به واقع ما املاکی ها هر چند سال یک بار با این موضوع که قبل از آغاز سال جدید خرید و فروش مسکن رشد کند مواجه هستیم.
وی افزود: سال گذشته در همین روزها همه به فکر این بودند که کرونا چه خواهد شد و اصلا در ماههای آتی زنده خواهیم ماند یا خیر؟ وضعیت پارسال واقعا یک وضعیت خاص و حساس بود و حتی برخی مالکان پول لازم نیز از ترس ویروس کرونا اجازه بازدید به متقاضیان خرید نمی دادند. اما اینکه چرا قیمت مسکن این روزها اندکی رشد داشته است باید بگوییم که برخی مسایل سیاسی و حتی برخی اخبار اقتصادی در این خصوص بی تاثیر نیست. این روزها نصف شدن هزینه خرید اوراق مسکن نیز موجب شده تا قیمت اوراق افت کند و متقاضیان و مصرف کننده های واقعی به دور از استرس وارد بازار مسکن شوند.
بر اساس این گزارش نشانه های رشد قیمت مسکن در دی ماه دلیل دیگر افزایش تعداد مراجعه کنندگان به بازار مسکن است.
علت رشد قیمت مسکن در دی ماه چیست؟
فرشید پورحاجت دبیر کانون سراسری انبوه سازان در پاسخ به این پرسش که دلیل رشد قیمت مسکن در دی ماه و ادامه آن در بهمن ماه چیست؟ گفت: علیرغم اینکه در ماههای قبل سرعت رشد ماهیانه قیمت مسکن در تهران حدود ۱ تا ۱.۵ درصد بود، گزارش های غیر رسمی حکایت از آن دارد که در دی ماه قیمت مسکن در تهران ۲.۵ درصد نسبت به آذر ماه افزایش پیدا کرده است. رشد نهاده های تولید مسکن دلیل اصلی رشد قیمت تمام شده و در نهایت قیمت مسکن است.
وی با اشاره به اینکه با این اوصاف در حال حاضر قیمت مسکن از آماری که ماه گذشته بانک مرکزی منتشر کرد که متوسط هر متر مسکن ۳۲ میلیون تومان است به متوسط ۳۳ میلیون تومان افزایش یافته است گفت: افزایش قیمت مسکن دلیل مشخصی دارد چرا که اگر میتوانستیم به نحوی در بازار مسکن فعالیت کنیم که ساخت و ساز، متناسب با نیاز جامعه صورت بگیرد قطعا امروز شاهد افزایش بیش از حد قیمت مسکن نبودیم.این را بارها گفته ایم که عرضه و تقاضای مسکن با هم تطابق ندارد و این که اگر می خواهیم تعادل را به بازار مسکن برگردانیم باید ساخت و ساز مسکن مطابق با تقاضا و نیاز جامعه تولید و عرضه شود.
اما جستجو در بازار مسکن و گزارش از مشاوران املاک نشان می دهد که این روزها متقاضیان سرمایه ای در بازار کمیاب هستند و خریداران واقعی و مصرفی بیشتر از متقاضیان سرمایه ای هستند.
متقاضیان نمی خواهند خرید مسکن به سال بعد موکول شود
احمد پورابراهیمی مشاور املاک منطقه ۱۶ نیز می گوید: شاید ویروس کرونا فصل جدیدی از خرید و فروش ملک را که همانا معامله از طریق اپلیکیشن ها و سایت دیوار و شیپور را افزایش داد. اما این روزها با فروکش کردن ویروس کرونا و سرعت تزریق واکسن متقاضیان خرید ملک و مالکان به همان روش سنتی خرید و فروش ملک باز گشته اند. چرا که در سال گذشته و اوایل امسال اغلب برای جستوجو به تماس تلفنی و تقاضای عکس و فیلم واحدهای عرضه شده برای فروش بسنده میکردند و کمتر رغبتی از خود برای بازدید حضوری نشان می دادند. همین حضور و عدم ترس از ویروس کرونا باعث شده تا مراجعه حضوری و سپس معاملات مسکن و در نتیجه قیمت ها تا حدودی دستخوش تغییر شود.
وی در خصوص رشد اندک قیمت مسکن در دی ماه و آذر ماه و همچنین وضعیت بازار مسکن در دی ماه گفت: مسکن هم مثل هر کالایی وقتی دلار و ارز گران می شوند نه بلافاصله بلکه بعد از مدتی واکنش نشان می دهد. اما شاید دلیل رشد قیمت ها مثل همیشه کم بودن عرضه و بالا رفتن تقاضای مسکن باشد.
این مشاور املاک ادامه داد: در روزهای آینده و هر چقدر به روزهای پایانی سال نزدیک می شویم مراجعه متقاضیان مسکن نیز بیشتر می شود و احتمال اینکه قیمت مسکن باز هم دستخوش تغییر شود وجود دارد. متقاضیان مسکن به خوبی می دانند که اگر در سال ۱۴۰۰ اقدام به خرید مسکن نکنند در سال آینده باید با یک تورم جدید مسکن مورد نظر را خریداری کنند.
به نظر می رسد سیاستهای دولت حتی با ثبت نام در طرح نهضت ملی مسکن نیز تا زمانی که بخواهد به نتیجه برسد نتواند به ثبات قیمت ها کمک کند. هر چند با رشد نهاده های تولید مسکن نباید انتظار داشت که قیمت مسکن افزایش نیابد.