به گزارش اخبار ساختمان، مرسوم ترین نوع وام خرید مسکن، وام بانک مسکن با اوراق است. با توجه به این که این وام به هر فرد تنها یک بار تعلق می گیرد، می توان گفت کسانی که این وام را می گیرند خانه اولی هایی هستند که تقاضایشان مصرفی است و نه سرمایه گذاری.
از جهتی دیگر ممنوعیت هایی بر معاملات تسه ها وضع شده است تا معاملات سفته بازانه در این بازار به حداقل برسد. به همین علت بررسی روند معاملات تسه ها می تواند نماگر خوبی از تغییرات تقاضای مصرفی در بازار مسکن باشد.
سال گذشته وام مسکن عملا کارکرد خود را از دست داده و قدرت خرید آن به کمتر از هفت متر مربع خانه در تهران رسیده بود. آب رفتن ارزش واقعی وام مسکن سیاستگذار را بر آن داشت که سقف این وام را در شهریورماه سال گذشته دو برابر کند. به طوری که حداکثر وامی که زوجین تهرانی می توانستند دریافت کنند به ۴۸۰ میلیون تومان افزایش یافت.
دو برابر شدن سقف این وام تا حدی جذابیت از دست رفته آن را احیا کرد و شاهد داغ شدن معاملات تسه ها بودیم. افزایش جدی تقاضا برای دریافت وام منجر شد تا قیمت تسه ها به سرعت در مسیر صعودی قرار بگیرد و رکوردهای عجیبی به ثبت برساند.
سقف شکنی های پیاپی قیمت تسه ها باعث شد تا در زمستان سال گذشته بانک مسکن طرح یلدا را اجرا کند که در آن تخفیف ۵۰ درصدی بر تعداد اوراق مورد نیاز تسه ها اعمال می شد.
البته این طرح در آخر زمستان به پایان رسید ولی اثرات آن باعث شد تا قیمت ها از ابتدای سال جدید کاهشی شود. کاهشی که چندان دوام نداشت و دوباره با افزایش انتظارات تورمی و داغ شدن بازار مسکن شاهد رشد قیمت تسه ها بودیم.
اما از اواسط مردادماه همزمان با داغ شدن مجدد مذاکرات احیای برجام و کاهش جدی انتظارات تورمی، قیمت تسه ها هم در مسیر نزولی قرار گرفته است.
به طوری که طی روزهای اخیر اغلب قیمت تسه ها منفی بوده است و حتی تا ۱۲۰ هزار تومان هم کاهش یافت که از اوایل خردادماه بی سابقه است. در نهایت هم تسه ها که ماه را در کانال ۱۴۰ هزار تومانی آغاز کرده بودند در سطوح کمتر از ۱۲۵ هزار تومان به پایان رساندند که نشان از افت بیش از ۱۰ درصدی قیمت اوراق تسهیلات مسکن دارد.
همین افت قیمت تسه ها موجب شد تا نرخ سود وام خرید مسکن که اوایل ماه حدود ۲۶.۵ درصد بود در پایان مرداد به حدود ۲۵ درصد برسد.
در همین حال شاهد کاهش حجم معاملات و تقاضا برای خرید تسه ها بودیم. در خردادماه که بازار مسکن به شدت اوج گرفته بود متوسط حجم معاملات روزانه تسه ها در بورس به ۲۳۵ هزار ورقه در روز هم رسیده بود. این عدد در تیر به ۱۹۴ هزار ورقه کاهش یافت و در مردادماه هم با کاهش دوباره به حدود ۱۶۸ هزار ورقه رسید.
در ماه های فروردین به طور سنتی به خاطر نیمه تعطیل بودن حجم معاملات تسه ها به شدت کاهش می یابد. اما اگر فروردین را در نظر نگیریم، تسه ها در مرداد سال جاری و اسفند سال گذشته کمترین حجم معاملات را از مرداد پارسال که سقف وام مسکن هنوز افزایش نیافته بود، داشته اند.
هم در اسفند پارسال و هم در مردادماه انتظارات برای احیای برجام به اوج خود رسیده بود. افت جدی حجم معاملات تسه ها نشان می دهد که در صورت احیای برجام علاوه بر تقاضای سرمایه ای ممکن است حتی تقاضای مصرفی هم کاهش داشته باشد